Domů Moravský KAMEŇ 2010 Pozdrav ze severu

Akce v luftě

Žádná akce v luftě :-(

Languages

Languages
TOPlist

Pozdrav ze severu Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 9
NejhoršíNejlepší 

Zdar kameňáci,posílám pozdrav ze severu čech a také bych rád přispěl pár fotografiemi to té vaší věhlasné soutěže:-)

Už když jsem našel Proksíkovi stránky, tak mě přepadla potřeba se zúčastnit vašeho kláníSmile. Ne za účelem ho vyhrát, ale ukázat vám, že i na severu čech se létá. Sice jsem tu krapet osamocený, ale užívám si to. Pořádně létám teprve od dubna-května letošního roku a tak očekávám, že tu někoho nakazím a časem nás tu bude jako vás na moravě. První lety pro Kameň (vč. fotodokumentace) jsem realizoval už v červenci, ale k poslání jsem se tak dlouho neměl, až jsem se v pravidlech dočetl, že let nesmí být starší tolika a tolika týdnů. Neva, stejně jsem si to ve vzduchu užil.Tento luxusní týden už jsem musel vzít s sebou i foťák a pořídit záznam pro Kameň. Předevčírem to byl jen let tam a zpět- Vrbičany, Pravčická brána, Vrbičany, ale cestou zpět z Česko-Saského Švýcarska mě přepedla touha dělat blbiny a tak z cíleného letu sešlo.  Plán na dnešek (vymašlený po obědě) byl velkorysý- Vrbičany, Ještěd, Bezděz a zpět. Protože už to bylo třetí odpoledne ve vzduchu v tomto týdnu, tak už jsem měl slušně nacvičené nasoukání se do všech těch vrstev a jako medvěd do motoru. Směr větru: přímo v přímce od plánovaného Ještědu, síla: 4-5ms. Start bez obtíží na poprvé, rychlá fotka startovačky a hrr na Liberec. Už po chvilce letu mi začalo docházet, že to nějak neodsejpá a že to ke každé další vesnici nějak dlouho trvá.

Marek Malý

Nemám GPS a tak je zatím vše odkázáno jen na můj vjem. Minul jsem Terezín v pozadí s rodnými Litoměřicemi, překročil Labe a pokračoval jsem na českolipsko. Minul jsem Úštěk s jezerem Chmelař, poutní místo na Úštěkem zvané Kalvárie. Když jsem před Zahrádkami u České Lípy viděl dobu dosavadního letu a překonanou vzdálenost, tak jsem začal přemýšlet, že ten Ještěd asi nebyl nejlepší nápad, že bych tam letěl ještě minimálně hodinu...  a v kolik, že je ten západ slunce... a vydrží mi benzín... a tak. (Když jsem si to před chvílí spočítal a převedl, tak by to šlo, ale to už sedím na gauči :-))V Zahrádkách po vyfocení zámku a letiště u Sosnové (automotodrom) jsem se rozhodl pro změnu trasy. Na "T" křižovatce Č.Lípa, M. Boleslav, Litoměřice jsem změnil kurz a ukončil tak své protivětrné trápení. To začala cesta jinak odsejpat. Co nevidět jsem byl u Starých splavů, Mácháče a Doks. Bezděz už byl na dosah. Je zajímavé, že když si mnohdy jen tak letím s rukama v klině, je klid a pohoda a rozhodnu se, že si něco vyfotím, tak to najednou začne házet, cukat a drncat. Jako by to chtělo sabotovat to focení?! Průlet kolem Bezdězu a jeho focení nebylo vyjímkou. Raději jsem nastoupal do cca. 1100m.n.m. vydal se přes kokořínsko směr Štětí. Ukazatelem mi byl stoupající kouř z Tušimické elektrárny, která leží mezi Mělníkem a Štětím. Za chvíli už byli vidět i komíny štěťské papírny, i silueta Řípu se dala v oparu proti slunku vytušit. Po lehké odbočce ve Štětí jsem přes Račický veslařský kanál, kde se čile trénovalo, zvolil "kurz" za slunkem pod kterým jsem každou chvíli očekával siluetu Hazmburku, který je velmi významný i výrazný orientační bod v polabské nížině a je nedaleko Vrbičan.Cesta dokonána!! 
Bohužel to mělo ještě dohru:-/Když jsem dosedl, vyfotil nádrž, roztál a zjistil jak málo je hodin, kolik mám ještě benzínu a jak se směrem k Litoměřicím vylepšila viditelnost, tak jsem celý rozradostněný se rozhodl, že poletím pozdravit rodinu, kamarády, mávače a že udělám pár hezkých fotek podzimních Litoměřic.Zimou a dvěmi hodinami sezení prokřehlé nohy to i navzdory mé eufórii nezvládly a znovu jsem neodstartoval. Výsledek: jeden list vrtule, půlka výpletu oblouku a jedna šavle. (instincťáci vědí) :-/// To bylo kurev!! No co, jsem poučen, že když si šlehnu, tak musím počkat až to vyprchá a né se hrnout hned do další dávky.

Moravští přátelé!! Mějte se fajn a přeji všem bezpečná přistání!  Marek Malý.  

 

 

pilot: Marek Malý

kluzák: Jojo Wings, MO YO 26

stroj: Nirvana Instinct

start: modelplac u obce Vrbičany (okr. Litoměřice)

čas: 14:03

OB1: křižovatka Č. Lípa, M. Bolaslav, Litoměřice  čas: 14:58 vzdálenost od startu 36,2km/ doba letu 55min./rychlost 39,5km/h

OB2: hrad Bezděz čas: 15:18 vzdálenost od OB1 16,5km/ doba letu 20min./ rychlost 49,5km/h

OB3: centrum města Štětí čas: 15:44 vzdálenost od OB2 26km/ doba letu 26min./ rychlost 60km/h

cíl: viz start čas: 16:08 vzdálenost od OB3 20km/ doba letu 24min./ rychlost 50km/h

celková vzdálenost 98,7km,

doba letu 125 minut,

spotřeba 7 litrů.

Úštěcko
Úštěcko Úštěcko
Úštěk
Úštěk Úštěk
Č. Lípa v p...
Č. Lípa v pozadí Č. Lípa v pozadí
Štětí
Štětí Štětí
Bezděz od z...
Bezděz od západu Bezděz od západu
Helfenburg
Helfenburg Helfenburg
Labe
Labe Labe
letiště Sos...
letiště Sosnová letiště Sosnová
liduprázdná...
liduprázdná pláž liduprázdná pláž
malá pevnos...
malá pevnost-koncentrák malá pevnost-koncentrák
muničák
muničák muničák
OB1
OB1 OB1
OB2
OB2 OB2
OB3
OB3 OB3
přistání
přistání přistání
palivo -7li...
palivo -7litrů palivo -7litrů
plechový ko...
plechový kolega plechový kolega
plná
plná plná
Račický kan...
Račický kanál Račický kanál
Staré splav...
Staré splavy, Mácháč, Doksy Staré splavy, Mácháč, Doksy
startovačka
startovačka startovačka
terezín
terezín terezín
trénink
trénink trénink
trénink1
trénink1 trénink1
trénink2
trénink2 trénink2
Tušimické k...
Tušimické komíny Tušimické komíny
vstup do mu...
vstup do muničáku vstup do muničáku
zámek Doksa...
zámek Doksany zámek Doksany
zámek Zahrá...
zámek Zahrádky zámek Zahrádky

 

Tak toto je moje práce v Joomle. Snad se bude líbit.