Domů Moravský KAMEŇ 2011 Hlásím let do Kameňa: Martin VM

Akce v luftě

Žádná akce v luftě :-(

Languages

Languages
TOPlist

Hlásím let do Kameňa: Martin VM Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Zaletět něco do Kameňa jsem se tento rok pokoušel už několikrát, ale toto se z různých důvodů nedařilo, buď jsem zaspal, nebo baterky ve foťáku řekli končíme už na prvním otočňáku, případně se po příjezdu na startovačku rozfučela svěží čtverka. Tento týden mám v práci odpolední, což znamená, že můžu jít ráno, pro Kameň ideální, dychtivě sleduju flymet, v tejdnu nic moc, zato pátek vypadá luxusně. Tentokrát jsem se rozhodl nic neponechat náhodě. Vyčistil jsem pro jistotu sítko ve walbru, už pomalu stejně chtělo, namíchal benzín, dobil baterky, náhradní dal do kapsy, do gps uložil trasu, pak nabrífoval, tsáčko 21 bude neaktivní- super a nakonec dal vychladit dva lahváče- pro lepší spaní...Všechno jsem ještě večer nacpal do auta, abych se ráno nezdržoval. Dokonce jsem naložil ještě druhý padák, kdybych to náhodou po několika pokusech s mokrou vegou musel vzdát - taky už se stalo.

Smile Zatím ahoj MartinVM

(velmi dobře zpracovaný let plný podařených fotek, děkujeme,  Proksík)

Na ráno jsem si natočil dva budíky na pátou, abych pak stejně vstal o půl šestý-nezdolná lenost. Těžká snídaně, abych kdyžtak měl sílu na ty starty, další úkony, abych se líp odlepil...teploměr ukazuje 5 stupňů, brr, teletext zase, že vítr všude ok. Příjíždím na plochu, vylezu ven a skládám palcostroj, přitom se klepu zimou, zahřeju se za letu, snad. Fouká tak metr západ, mám pocit, že to chce zesílit, sakra, na druhou stranu lepší, než když ráno fučí skoro nic odevšud, běhat po louce na všechny strany s padákem za sebou se mi dneska nechce.7 05 stojím připraven, áčka v rukách, start, pohodička, snadnější už to být nemohlo, fotka, topím, abych přeskočil dálnici a Jabloňov, pak se to zvedá do kopce, za ním uberu, abych letěl horizont.

Obletím aspoň kousek letiště Křižanov, leží mi na trase, tak co už, dole je stejně úplně mrtvo. Pokračuju, míjím vesnice a vesničky, poznávám jen Moravec. Ve vzduchu totální fritovací olej, sem tam dořídím trimama, abych doladil kurz. Dál to letí jak podle pravítka, tábor s chatkama za Moravcem, lom, blížím se k Western City Šiklův Mlýn.Vypadá to tam jak po nájezdu apačů, zkrátka po sezóně, ale lítaní jsou tady nakloněni, jen nevím, jestli taky tomu hadrovýmu, takže pár fotek z otočky a mažu dál. Vlevo Zvole, vyhlížím 1.OB Domanínský rybník, je za lesem a ten za silnicí. Koukám na vodu, nikdo se nekoupe, přotom si utřu nos rukavicí-FUJ, hledám po kapsách kapesník, zbytečně, a to jsem si myslel, že mám tentokrát všechno. Otáčím na 2.rameno, rychlost pořád kolem 40, trimy skoro zatažené, šetřím benzín, abych vydržel. Je kolem osmý, vykukuje slunko, otepluje se, v dálce vpravo Nové Město, po chvíli v ještě větší dálce Žďár, po cestě neznámé vesnice, ale Sazomín, tady to znám, je tady letiště a místní ultralajťáci pořádají naprosto úžasnej slet pro všechy, i letos to bylo dokonalý, Přibyslaváci a Želetaváci mi dají za pravdu, už se těším na příští rok, zas jim s tím prasetem a bečkama pomůžeme. Dál přeskočím les, v němž je schovaná louka, tam by šlo přistát, kdybych musel. Za lesem Bohdalov, obletím ho zprava a vyhlížím 2.OB, kterým je kopec Blažkov 693m.Kopec tam je, ale nevím kde přesně má vrchol, obletím ho radši celej, už pro ten pocit, že jsem nic neodrbal. Pak už zpět k domovu na třetí rameno. Fotím malé jakoby horské vesničky, podle mapy Rudolec a Chroustov. Vážně to tady připomíná hory, Kyjov 702m se zalesněným vrcholem působí majestátně, za ním Dědkovská hora, z jejíž druhé strany je sjezdovka, tam ale nepoletím, už mám málo benzínu. Trochu fouká od východu, vega se mnou v závětří kopců pohupuje, ale tak jemně, spíš říká- víš, bude lepší, když ty vršky obletíš, má pravdu, ale i tak, čekal jsem to horší.

Ani jsem nevěděl, že je tady tak hezký, stálo by zato sem vyrazit i na kole-NĚCO PRO ROMANA, nebo pěšky- opět NĚCO PRO ROMANA.Opouštím kopce, oblítnu Netín, ne moc vysoko pravda, dál Netínský rybník, chatařská oblast, nikde nikdo, tak tady dvakrát zakroužím a pokračuju k Velkému Meziříčí, když předtím na kraji vesnice zednící, co dělají desku na barák koukají, jako když nikdy neviděli padák. Od západu obkroužím VelMez, přesD1ničku, kolem průmyslové zóny, krásně vidět, jak německá zinkovna zamořuje komínem celé okolí. V Deutschlandu je nechtěli, tady je to ok. Už nemám místo na kartě, tak mažu ňejaký starší fotky.Jsem skoro v cíli, dvě fotky před přistáním, fouká skoro nic odevšud, snažím se, abych to neměl v zádech, to se daří, ale samotný přistání jsem zdrbal, přebrzdil jsem to, vyplaval moc a pak to doskočil, ideální na ztuhlý nohy po dlouhým letu. Odepnul jsem se a jako první běžím s pískem... Ještě vyfotit, rozložit, zabalit, naložit, nastartovat, odjet. Škoda, že jsem těsně nedal stovku, ale zas by mi nezbyl ten litr v nádrži, takže dobrý.
Fakt jsem si to dneska dost užil, možná nejvíc, za celou sezónu, celý dopoledne byl absolutně klidnej luft, kdyby to takhle bylo každý ráno a já měl volno, jó kdyby...
Startovat dřív s přídavnou nádrží, nemuset šetřit benzín, by těch 150 km krásně šlo uletět a pořád by to byla zábava.
Snad někdy příště. No a večer jsem si dal ještě půlhoďku na vyblbnutí.
Ještě bych chtěl dodat, že fotky jsou spíš jen dokumentační, na další kameň (e) bych rád novej foťák. Asi napíšu ježíškovi.



Smile Zatím ahoj MartinVM

pilot Martin Galle
stroj  R120 Palcostroj
padák axis vega 1 M
FAI trojúhelník, rameno cca 27km
start         7:06  fotka 3
přistání     9:42  fotka 70,69
let            2hod 36 min
trasa        97,5 km
OB1   Domanínský rybník  fotka 24,25
OB2   kopec Blažkov         fotka 45,46
palivo před     9L
palivo po        1L
spotřeba        8L
pilot v trenkách    85kg

 

Tak toto je moje práce v Joomle. Snad se bude líbit.