Domů Moravský KAMEŇ 2013 Let do Kameňa

Akce v luftě

Žádná akce v luftě :-(

Languages

Languages
TOPlist

Let do Kameňa Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Tak jako každej rok na mě v tento čas dolíhá krom mírné deprese z konce léta, také morální povinnost něco zalétnout do Kameňa. V hlavě už jsem měl delší dobu FAI triangl asi 130 km, a středa večer vypadala ideálně.
Delší let si žádá důkladnou přípravu, kterou neradno podcenit. Teda příště určitě. Ve tři odpoledne zjišťuju, že nemám uloženou trasu, všechno je vybitý, kanystry prázdný a nevím, kde jsem pohodil přídavnou nádrž..Nicméně po hodině a čtvt běsnění, konečně vyjíždím. Chtělo to startovat o půl patý, to už neklapne, půlhodina zpoždění snad nebude takovej prů.../švih/. Když přes den fouká, tak to večer lehne, když je celej den klid, tak se večer rozfučí. Jako dneska. Ale jsem rád, pomoc na startu vítám. Start zadara a jdu na to. Trochu to hópe, ale dá se to. Žádnej maxim turbulenc.

Laughing tak Čus Martin Galle

 

Odpoledne vykouklo slunko a sem tam prohřálo studenou zem. Kurz je letiště Přibyslav, známá mekka hadrovýho lítání na Vysočině. V dálce už vidím hangár, tak to vemu přímo na něj. Po dvaceti minutách zjišťuju, že je to plechová hala nějakýho JZD. Za dalších dvacet minut už se blížím k Přibyslavi, vidím 2 padáky v luftě a 3 připravený ke startu. Fotka a mažu dál, ještě zahlídnu koutkem oka, jak startuje Kléma. Na kafe přistanu příště..Kontroluju benzín, zmizeli 4 litry, tj. celá přídavka, za necelou hodinu je to dost. Mám povolený trimy do 1/2, tak to celkem chápu.

Druhým otočňákem má bejt hrad Svojanov na Svitavsku. Hodněkrát navštívený místo, s padákem ale premiéra. Jinak můžu doporučit, jako typ na výlet ať už po zemi nebo luftem, je to tam fakt hezký. Po cestě zámek Žďár nad Sázavou, kostel Zelená Hora, asi netřeba to nějak rozvádět. Prostě malebná Vysočina, líbí semi, když těsně přeletím nad kopcem a pak je údolí, tak jak to najednou uměle nabere výšku, teď nevím jestli mě chápete, snad jo. Už je úplněj klid, vypuštěný trimy to letí až 55km/hod. Pohoda, akorát mě začíná bejt zima, jsem to oblečení podcenil, chvílema cvičím, jestli to někdo viděl, tak to nebyl epileptickej záchvat. Blíží se druhej otočňák, hrad vidím v dálce, čas ale už tlačí, benzínu je dost, tak si stoupnu do speedu, je tam 65 s mírným bočním severem. Fotím Svojanov, fotky hradu se teda nepovedly vůbec, zase blbě otočený kolečko na foťáku.

Otáčím domů. Začíná souboj s nastupujícím soumrakem, vybavuje se mi písnička od Roberta Křesťana " Ještě není tma, ale stmívá se" . Tak to drtím na full gas, trimy, speed po chvilách, protože stodvacítka to neutáhne, na plnej to stěží drží horizont a nechcu to utavit. S mírným severem v zádech tam je teď přes 70. Ale je docela sranda se podívat na popruhy, od áčkový majlony po déčkovou na výšku to je přesně 23 cm, schválně jsem to doma změřil. Míjím Bystřici nad Pernštejnem, špička vysílače Ambrožný mi ukazuje cestu na poslední kilometry. Asi pět minut před přistáním se vypíná gpska, baterky se asi za půl hodiny do plna nenabily. Přistávám úplně hladce, což mě samotnýho překvapilo, už toho moc vidět nebylo..
Dobré to bylo, letět zas něco novýho, to je super, hned bych dal něco podobnýho znova. Potřebuju silnější motor, abych mohl letět rychle pořád, nejen chvílema. Snad to nějak pořeším. Bodově to nic moc nebude díky megaspotřebě, ale výlet to byl hezkej.
Jo, ještě se musím omluvit, že jsem nevyfotil startovačku při návratu, zapomněl jsem a nádrž až doma, protože v ní nešlo poznat, kolik je tam benzínu. Prosím jury ať zase přizavře nad tím obě čtyři oči.

 

Laughing tak Čus Martin Galle



1. Martin Galle /MartinVM/
2. Axis Vega S, rozvinutá plocha 23,3m. Jenifer R 120, 120ccm
3. 135kg
4. 4.9.2013, start 17:05, přistání 19:50, doba letu 2:45
5. Start Startovačka Jabloňov
6. OB 1 Letiště Přibyslav
7. OB 2 Hrad Svojanov /Svitavsko/
8. Cíl Startovačka Jabloňov
9. Přímá vzdálenost podle mapy.cz  126,4 km
10. Spotřeba se zaokrouhlením 13 - 1 =12 litrů.

 

Tak toto je moje práce v Joomle. Snad se bude líbit.