Domů Moravský KAMEŇ 2013

Akce v luftě

Žádná akce v luftě :-(

Languages

Languages
TOPlist

Kameň 2013
Let do Kameňa Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Tak jako každej rok na mě v tento čas dolíhá krom mírné deprese z konce léta, také morální povinnost něco zalétnout do Kameňa. V hlavě už jsem měl delší dobu FAI triangl asi 130 km, a středa večer vypadala ideálně.
Delší let si žádá důkladnou přípravu, kterou neradno podcenit. Teda příště určitě. Ve tři odpoledne zjišťuju, že nemám uloženou trasu, všechno je vybitý, kanystry prázdný a nevím, kde jsem pohodil přídavnou nádrž..Nicméně po hodině a čtvt běsnění, konečně vyjíždím. Chtělo to startovat o půl patý, to už neklapne, půlhodina zpoždění snad nebude takovej prů.../švih/. Když přes den fouká, tak to večer lehne, když je celej den klid, tak se večer rozfučí. Jako dneska. Ale jsem rád, pomoc na startu vítám. Start zadara a jdu na to. Trochu to hópe, ale dá se to. Žádnej maxim turbulenc.

Laughing tak Čus Martin Galle

 

Celý článek...
 
Hlásím let do Kameňa Dušan Kubíček Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Po dlouhé době jsem zavítal na leteckou akci do Krnova a protože jsem tam nebyl svým  autem, a počasí tomu přálo ,nazpět jsem letěl po vlastní ose. První pokus o přelet už v sobotu večer byl překažen neutichajícím větrem.Ten zvadnul až před západem slunce.Naplánoval jsem proto let na ráno.Brzy ráno cca v 5.30 foukal mírný vítr do 2m a medard hlásil na celé dopoledne bezvětří nebo slabý vítr.Nachystal jsem si stroj a chtěl startovat,když v tom  vítr zesílil na dobrých 5m.No nic počkám .Předpokládal jsem ,že  se jedná o proudění studeného vzduchu z Jeseníků.Po půl hodině vítr trochu polevil.Znovu jsem mrknul na meteo radar a na předpověď.Vypadalo to OK. Startoval jsem do mírného větru s tím že to buď proti větru  půjde a nebo se vrátím . Po nastoupání se rychlost pomalu zvyšovala a už se letělo. Nahoře panovalo opravdu bezvětří.

Laughing a jak by jeden řekl, vo tom to je Dušan

 

Celý článek...
 
Hlásím let do Kameňa Červený potok - výzva Kralický Sněžník Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 6
NejhoršíNejlepší 

Po dohodě s pár kamarády padlo rozhodnutí pro slet na Červeném Potoce. Počítalo se s tím, že pokud počasí dovolí, což bývá každoročně nejisté, zaletět na Kralický Sněžník. Po pátečním příjezdu za slunečného počasí se tradičně navečer obloha zatáhla a lilo až do sobotního rána. S napětím jsme očekávali, jak vyjde předpokládaná předpověď na sobotní odpoledne. Mělo být letovo. A vyšlo to! Začaly přípravy k letu a všichni natěšení jak doletí na Kraličák. Bohužel díky povětrnostním podmínkám většina pilotů pozměnila svůj původní plán letu. Jarek, jak jinak až před startem mi oznámil, že poletíme do Kameňa. No, co už a statečně jsem to odkývla. Byla to výzva!  Start pohoda, až po nastoupání jsem začala být mírně nervozní díky větrným podmínkám co nastaly. Pravda, zaskočily asi jen mě, pilot byl relativně v klidu jako vždy. Proti větru, motor na plný plyn a celkem často nás to řádně rozhoupalo.

Laughing zdraví Lenka a Jarek

 

Celý článek...
 
Hlásím let do Kameňa: Proksík Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 5
NejhoršíNejlepší 

Na Smradlavce jsme se sešli v poměrně hojném počtu, nic zvláštního se noudálo, pouze Tomáš Berx Berka soustavně vymýšlel, jak jinak běžnou přípravu k letu udělat akční, soustavně něco fotil a doplňoval komentáři. Původní záměr letět na Prigl a k okruhu jsme s Kamilem přehodnotili na let proti větru, kde to chvílemi lezlo jen 23km/hod. To včera byl větší luxus, okruh k Perštejnu a Kamilově chatě co už není a zase bude. (bohužel foto není) Foťák jsem půjčil bráchovi tekže je vše z mobilu a o tom vypovídá i kvalita. Po 45min. Jsme se proškrábali k Jožkovi na Býkovice, slušně obletěli letiště bokem, zamávali a někde nad polem u Lysic jsme to otočili domů. V roce 2007 by nás jistě napadali myšlenky na bombardování tatrankami, vzdušné napadání, ale bohužel stárneme. Rychlost místama lezla přes 80km/hod. Chvíli jsme se ještě poflakovali po okolí a se západem bezpečně přistáli.

Laughing a vo tom to je Proksík

Celý článek...
 
Let do Kameňa 2013 - Berka Tomáš Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 

Tak se rok s rokem sešel a s vypětím všech sil, jsem si udělal trošku času na to, abych konečně taky něco zalítnul do naší soutěže o Romanův  kameň. Sice to není nějaký extra dlouhý let, ale hlavním cílem je, si to užít a mě hlavně velmi zajímala spotřeba, u nového padáku od firmy AXIS.
Počasí slibovalo: skoro bezvětří s nárazy do 8m/s, jasno až zataženo s místními přeháňkami a slabým sněžením, v noci tma a ráno možný výskyt ledovky. Prostě ideální počasí na to, něco plánovat. Na letišti se přišli podívat i zástupci Čebín Air Force a nedůvěřivě pokukovali po mém počínání. Na většinu jejich provokací jsem nereagoval a pro jistu poslal do vzduchu cvičného brouka. (viz. Foto)To je zaujalo na dostatečně dlouhou dobu, abych mohl bezpečně odstartovat.

Tongue out Tomáš Berka

Celý článek...
 
Hlásim let do Kameňa: Trojúhelník nad Sázavou a Černými lesy - Jirka Paleta alias Jipák Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 

Tak tohle je můj první letošní příspěvek do Kameňa. Počasí zatím moc nebylo a když bylo, tak jsem zase nemohl já. Předpověď na úterý 9.7. byla lepší než v pondělí a tak jsem v 19:20 odstartoval z letiště u Říčan u Prahy na trojúhelník známým terénem – nejdřív nad Sázavu, pak podél ní až do Sázavy. Odtud podél Ždánického hřebenu na sever někam k Českému Brodu a pak zpátky. Po startu občas potkávám termické bublinky, ale jsou moc malé a nejdou ustředit. Kolem lesů u Ondřejova volím cestu jižním směrem a k Sázavě se dostávám kousek od Chocerad. Pak jedu proti proudu řeky a za chvíli jsem u Sázavského kláštera. Ten je prvním otočným bodem a odtud pokračuji na sever.

Laughing Jirka Paleta alias Jipák

Celý článek...
 
Tento tyden uz druhy let do KAMEŇA - Martin Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 

Ahoj, tak tento týden, to docela vychází – hlásím už druhý let do Kameňa. Tentokrát jsme to vzali se Šedivákem už trochu víc vážně a naplánovali delší trať a letěli opravdu trojúhelník a ne čtverec :-).  Jelikož jsem vloni kvůli větru vzdál let do Boskovic, tak jsem se rozhodl to letos napravit. Druhý bod jsem přizpůsobil tak aby mi vyšel pěkný trojúhelník, a proto mi vyšla Chornice. Navíc poslední rameno vycházelo podél kolejí pěkným údolíčkem, takže nebylo co řešit. Zbytek jsme už měli natrénovaný z pondělí, a tak předstartovní přípravy a start byly celkem rutina. Každopádně to byl pěkný výlet. No a jelikož obrázek vydá za tisíc slov tak zbytek viz. přiložené fotky.

Tongue out Létu zdar Martin

Celý článek...
 
Snad budu letos prvni - hlásím let do Kameňa - Martin Tisk Email

Ahoj, doufám, že letos budu první, kdo nahlásil let do Kameňa, a tím i na chvíli na prvním místě. Čekal jsem na první příležitost od vyhlášení a ta se naskytla toto pondělí. Ještě večer jsem se domluvil se Šedivákem (starším), no a ráno jsme vyrazili směr sv. Kopeček (u Olomouce). Když už jsme tam byli, tak jsme se podívali i do ZOO. No zvířat jsem moc neviděl – ještě asi spala. Domů jsme se vraceli přes Dub nad Moravou. Zde jsme potkali místního lítače(jméno bohužel nevím), který nás doprovodil až na Stichovice. Na závěr bych ještě přidal pár poznatků: - po ránu je ještě zima (vzal jsem si tenké rukavice) a  tráva je ráno mokrá (při přistání jsem hodil menší tlamu)

Smile Létu zdar Martin

Celý článek...
 
MORAVSKÝ KAMEŇ 2013 Tisk Email

MORAVSKÝ KAMEŇ 2013


MOTTO: KAŽDÝ BY MĚL SVÉMU SPORTU DÁT NĚCO ZE SEBE.

MORAVSKÝ KAMEŇ je přeletová soutěž, jejíž šestý ročník vyhlašuje:

Ing. Roman Pavlík , Petr Proks a spol.

(jury se během roku plynule mění, dle toho jak se zájemci chovají k vyhlašovateli)

 

pro období od 20.4. 2013 do 31.10. 2013  v kategorii MOTOROVÝ PARAGLIDING

 

ÚVOD A O CO JDE:

No tak nám konečně začíná letovo a můžeme vyhlásit náš Kameň 2013. Letos ho vlivem počasí vyhlašujeme o hodně později než v uplynulých letech, ale věřím, že to doženeme a v prosinci budeme na Falconu vzpomínat na mnoho krásných a hodnotných letů. Pro budoucí členy rodiny kameňáků jen o co jde. O nic jen o pěkné lítání pro všechny. Pro staré kameňáky jen poznámka, nic nového jsme nevymysleli, jen termikářům přidáme na součiniteli.

Jinak postaru:

Takže nejprve kategorie:

VÍTEJTE NOVÁČCI.

Je spousta nových pilotů, kteří udělali pilotní průkaz a létat kolem letiště je už nebaví. Jde nám o to zdokonalit jejich umění a tím i bezpečnost letu. Jenom plánováním a přemýšlením o letu se pilot zdokonaluje takticky a letovými hodinami se zdokonaluje po pilotní stránce. Soutěžení v jakékoliv podobě tedy zvyšuje Vaše pilotní umění. Je čas si to uvědomit. A od toho Kameň je. Naučíte se plánovat let, pracovat s mapou a předpovědí počasí. Naučíte se základům focení ze vzduchu, zjistíte na co Vaše křídlo ještě má a na co už ne, a že uletět stovku zase taková sranda není.

VÍTEJTE BORCI.

Už nejste žádné ořezávátka, máte už za sebou pár hodin? Sice nejste soutěžní typ, ale a přece jenom se díváte kolem sebe, jak na tom jste v porovnání s ostatními? Pracovat s mapou už umíte, ale proč mají ti nejlepší tu spotřebu tak malou, přes to že mají stejný motor? No protože už mají zkušenosti. Sem tam se svezou ve svahovém proudění, sem tam využijí nějaké bubliny a ono se to sečte. Je třeba se jim přiblížit nebo je předehnat. A od toho Kameň je, srovnávat se s nejlepšími znamená zdokonalovat se.

VÍTEJTE SUPERBORCI

Létat super vzdálenosti s plnou nádrží už Vás nebaví, létat mezi tyčkami taky není Vaše parketa? Létejte termiku. Sice to není takový odvaz jako bez motoru, přece jen ten motor něco váží a odpor to má jako prase, ale zase máte jistotu že nevyhnijete do lesa, nebo do rybníka. No a když to vypnou, nebo Vás to přestane bavit tak se to prostě nastartujete a letí se domů. Ten trénink v odpolední termice se rozhodně neztratí.

VÍTEJTE STRYSKOVÍ PILOTI

I na Vás jsme mysleli, v poslední době se začínají prosazovat motorové speciály. Je třeba, aby se i jejich piloti ukázali. Jedna z doplňkových cen letos bude cena o největší traťovou rychlost. Tak nám tedy ukažte, co to umí.

VÍTEJTE PILOTI, KTEŘÍ SE NEBOJÍTE NAJÍST

I na Vás jsme mysleli, pořád jsme hendikepováni svou hmotností, proto tento rok vyhlašujeme další z doplňkových cen a sice o nejlepší účinnost vašeho stroje. Žádáme Vás tímto, aby jste do přihlašovacího formuláře vepsali i Vaši STARTOVNÍ SUCHOU HMOTNOST ! Kolik Váží Váš stroj a padák máte v techničáku a kolik jste přibrali přes zimu snad víte taky. Kategorie tedy bude přepočítávat vaši spotřebu dle vzorce S/kg. Možná to zajímavé srovnání. Loni jsme tuto soutěž nevyhodnotili, ale vydržte, uvidíme co se ukáže po dalším ročním sledování.

Takže i pro letošní rok ponecháme duch soutěže a zkrátka:

VÍTEJTE VŠICHNI.

Jak je patrno všichni jste vítáni a každý si může zvolit svou stopu vzduchem a porovnat se s kamarádem, který letí zrovna tu Vaši stopu.

Celý článek...
 
« ZačátekPředchozí12DalšíKonec »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Tak toto je moje práce v Joomle. Snad se bude líbit.